Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΕ ΜΙΑ «ΜΟΥΣΕΙΟΒΑΛΙΤΣΑ»


Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας θα φιλοξενήσει το μικρό κινητό «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» με μορφή μουσειοβαλίτσας η οποία περιέχει αντίγραφα από ειδώλια του Μουσείου , αντίγραφα από χάλκινα εργαλεία, καθώς και βιντεοταινία, εκπαιδευτικό υλικό, και φωτογραφική έκθεση με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

    Η κα Μάγκου Νατάσα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, θα πραγματοποιήσει το βιωματικό μέρος του Κυκλαδικού Πολιτισμού από το μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ τάξηςΔημοτικού.

    Το Μουσείο μπορούν να επισκεφτούν τα σχολεία της Εορδαίας για να γνωρίσουν τον Κυκλαδικό Πολιτισμό με βιωματικό τρόπο παίζοντας δράσεις ψυχοκινητικής αγωγής. Με τις δράσεις αυτές οι μαθητές θα ιχνηλατήσουν τα μονοπάτια του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού περνώντας μέσα από τα σπήλαια που έζησε ο φιλόσοφος Φερεκύδης στη Σύρο και το σπήλαιο όπου κατοικούσε ο Αίολος στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου. Θα γνωρίσουν  ακόμη τους περιστεριώνες,αυτά τα μνημεία αγροτικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς, θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των ορυκτών και των μετάλλων, θα περπατήσουν την περίφημη «Οδό των Λεόντων», θα δώσουν μάχες με πειρατές, θα βοηθήσουν τους ναυαγούς στο Αιγαίο και θα αναπαραστήσουν τα ίδια τον θυμωμένο Ποσειδώνα, τις Νύμφες Κυκλάδες και τα Κυκλαδίτικα Ειδώλια!

    Αυτή η βιωματική προσέγγιση του Κυκλαδικού Πολιτισμού δημιουργεί πιο ενεργητικές διαδικασίες μάθησης, ενθαρρύνει τους μαθητές να σκέπτονται, να κρίνουν, να συμπεραίνουν και εγκαινιάζει μια πραγματικότητα στην οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί γίνονται συνεργάτες, συνοδοιπόροι και συνερευνητές στα μονοπάτια της Ιστορίας. Για πρώτη φορά το σύστημα αυτής της διαθεματικής προσέγγιση του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ δημοτικού στον Κυκλαδικό Πολιτισμό έγινε με τη συνεργασία  της κας  Θεοδοσιάδου Μέλης  το  σχολικό  έτος 2007-08. 

    Για να ολοκληρωθεί το υλικό αυτών των δράσεων χρειάστηκε η  πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου Κώστα Βαριοζίδη  καθώς και η συνεργασία της διευθύντρια κας Γκέκα Βαρβάρας και του  προσωπικού του  Μουσείου: Μαργαρίτα  Λαζαρίδου, Βαρβάρα Ανδρεάδου, Σδρίνη Θεοδώρα, Δάφνη Κυμπρικτσή, Καλογεράκη Παναγιώτα, Εφραιμίδου Γεωργία, Ελευθερία Γκέκα, Πουρλιάκα Νίκη, Μέμα  Εφραιμίδου.


    Το μικρό «κινητό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» το οποίο θα φιλοξενείται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας μέχρι την Τετάρτη 16 Απριλίου 2014, δέχτηκε την πρώτη επίσκεψη του  από τους  μαθητές της   Γ΄ τάξης του 6ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας  με τις δασκάλες: Αγάπη Μάνου και Δώρα Στεφανίδου.

Πληροφορίες στη γραμματεία του Παλαιοντολογικού Μουσείου 24630 54444

Μάγκου Νατάσα

Γυμνάστρια

στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας

και Δημ .Σχ. Ασβεστόπετρας

www.natasaswolf.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου