Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ







   Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 τρίπτυχο εκδηλώσεων για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.

    Η εκδήλωση  η οποία διοργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς : Βαϊράμη Τασούλα, Ζανίδου Ντίνα, Παναγιώτα Παναγιωτίδου, Αφροδίτη Κέμου και Μάγκου Νατάσα με την αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντή του 5ου Δημ. Σχ. κ. Ασπράγκαθο Γιώργο παρουσιάστηκε από τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του σχολείου.

   Στο πρώτο μέρος οι μαθητές της Ε΄1και Ε2 παρουσίασαν μαζί με τις δασκάλες τους, κυρίες Ντίνα και Παναγιώτα , μαρτυρίες των ανθρώπων που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, θρύλους και παραδόσεις. Τραγούδησαν τον ξεριζωμό, τον πόνο αλλά και την ελπίδα αυτών των ανθρώπων «…πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ’ναι» .





  
  

    Στο δεύτερο μέρος με βίντεο και φωτογραφίες παρουσιάστηκε το χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής από την κ. Βαϊράμη Τασούλα. Η κ. Βαϊράμη στην εισήγησή της εστίασε και σε ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που τον βοηθά να εξελίσσεται: στην ικανότητά του να ξεχνά. "Αυτή η ικανότητα, είπε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, διότι, αν βασανίζονταν ο άνθρωπος από τις μνήμες του παρελθόντος, όπως,πχ., απώλεια προσφιλών προσώπων ή άλλα δυσάρεστα συμβάντα, θα ήταν σίγουρα δυστυχισμένος. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να είμαστε αποκομμένοι από τα γεγονότα του παρελθόντος και την ιστορία των προγόνων μας, διότι, αν στηριχτούμε σε αυτά, θα πορευτούμε καλύτερα στο μέλλον. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα υπόψη μας το γνωστό ρητό«το πάθημα γίνεται μάθημα».

   Ακολούθησε η προβολή της Λαογραφικής Έκθεσης με Μικρασιάτικα κειμήλια. Η Έκθεση Μικρασιάτικων κειμηλίων που έγινε στην αίθουσα της Φιλολαϊκής Εταιρείας τον Μάϊο το1996 διοργανώθηκε από την κ. Μάγκου Νατάσα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του 11ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας. Η συλλογή περιελάμβανε κειμήλια χειροποίητης τέχνης, μοναδικής τεχνοτροπίας, δυσεύρετα στις μέρες μας που διέθεσαν οι κυρίες Μαρτινάκη Χρύσα, Δαφνιτίδου –Τρίμπου Μαρία, Αμανατίδου Αικατερίνη,Τσακαλίδου Ρούλα, Καρακουλάκη Μαρία, Καΐδου Παναγιώτα καθώς και πολλών ακόμη Μικρασιατών της επαρχίας Εορδαίας.

   Οι κυρίες άνοιξαν με ενθουσιασμό τα σεντούκια γονιών και γιαγιάδων και έβγαλαν τα καλοδιατηρημένα κειμήλια από τις Σκαμνιές, την Πάνορμο, τα Κουβούκλια, το Γαλατά, την Κωνσταντινούπολη και με εμπιστοσύνη και συγκίνηση διέθεσαν τα τεκμήρια του πολιτισμού τους, που τόσα χρόνια φύλαξαν με θρησκευτική ευλάβεια. Tα εκθέματα κόσμησαν την απρόσωπη αίθουσα της Φιλολαϊκής Εταιρείας που απέκτησε για μία εβδομάδα χίλια πρόσωπα που μαρτυρούσαν τις λύπες τις χαρές αυτών των ανθρώπων.

   Τα υφαντά μιντερλίκια και οι πετσέτες, οι ολομέταξες κουβέρτες με τα μαξιλάρια, οι χειροποίητες μπάντες, τα τραπεζομάντηλα και τα πετσετάκια για τους κουραμπιέδες, οι ομορφοκεντημένες <<ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ>>, ο σοφράς με τα πορσελάνινα ή μπακιρένια πιάτα, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια και την κοινωνική τάξη του κάθε  νοικοκύρη, οι «παλαμαριές» (προστατευτικές θήκες της παλάμης για το θερισμό), το επιβλητικό μπρούντζινο μαγκάλι από την Πόλη, ο ατλαζένιος μποχτσάς που τύλιγαν τα δώρα του γαμπρού και της νύφης και τέλος η ατλαζένια νυφιάτικη φορεσιά με τα πασούμια ταξίδεψαν τους μαθητές του 5ου Δημοτικού  Σχολείου Πτολεμαΐδας σε μια αλλοτινή εποχή, τότε που η ζωή είχε άλλη ομορφιά, οι άνθρωποι ήταν πιο κοντά ο ένας στον άλλο και χαιρόταν με την κάθε στιγμή!!!

     



  Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων χόρεψαν στην αυλή του σχολείου μαζί με τις δασκάλες παραδοσιακούς χορούς:Κυνηγητό, Ζωναράδικο, Τικ, Χασάπικο Πολίτικο, αργό και γρήγορο.
  
 

«Τα εγκλήματα δεν παραγράφονται, οι μνήμες δεν σβήνουν, μένουν και πρέπει να μείνουν για εθνική αυτογνωσία, εθνική προστασία και τέλος για εθνική δικαιοσύνη».
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια
στο 5ο Δημ. Σχολ. Πτολ/δας
και Δημ. Σχολ. Ασβεστόπετρας

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

1ο Εσωτερικό Πρωτάθλημα ΗΑNDBALL του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας




   «Εμείς τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας χαιρόμαστε το μάθημα της γυμναστικής συμμετέχοντας σε πολλαπλές δραστηριότητες με την κυρία μας Μάγκου Νατάσα. . Γεμάτοι ενέργεια την οποία  θέλαμε  να απελευθερώσουμε,  ζητήσαμε από την κυρία Νατάσα να διοργανώσουμε ένα εσωτερικό Πρωτάθλημα ΗΑNDBALL . Πήραμε την άδεια του διευθυντή μας κ. Ασπράγκαθου Γιώργου και καλέσαμε τον κ. Γιάννη Παπουλίδη να μας βοηθήσει στη διαιτησία των αγώνων.

   
 «Εμείς τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας χαιρόμαστε το μάθημα της γυμναστικής συμμετέχοντας σε πολλαπλές δραστηριότητες με την κυρία μας Νατάσα Μάγκου. Γεμάτοι ενέργεια την οποία  θέλαμε  να απελευθερώσουμε, ζητήσαμε από την κυρία Νατάσα να διοργανώσουμε ένα εσωτερικό Πρωτάθλημα ΗΑNDBALL . Πήραμε την άδεια του διευθυντή μας κ. Ασπράγκαθου Γιώργου και καλέσαμε τον κ. Γιάννη Παπουλίδη- προπονητή και διαιτητή στο άθλημα του ΗΑNDBALL-  να μας βοηθήσει στη διαιτησία των αγώνων.

  Έτσι   την Τρίτη 8 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 5ου Δημοτικού Σχολείου το 1ο Εσωτερικό Πρωτάθλημα ΗΑNDBALL. Τα παιδιά  της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης  συμμετείχαν με ενθουσιασμό εστιάζοντας  το ενδιαφέρον  στην συμμετοχή και όχι στη νίκη,  αφού τα αποτελέσματα της άθλησης είναι μακροπρόθεσμα και συμβάλλουν όχι μόνο στη σωματική ανάπτυξη αλλά και στην πνευματική ολοκλήρωση.

Ευχαριστούμε τον κ. Παπουλίδη για την άψογη διαιτησία και τους δασκάλους μας για την οργάνωση του πρωταθλήματος».




Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης

του 5ου Δημοτικού Σχολείου
  

ΤΑΞΕΙΣ  ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Δ, Ε1, Ε2, ΣΤ
ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΟΡΙΩΝ
Δ  ΣΚΟΡΠΙΟΙ
Ε1 ΚΕΡΑΥΝΟΙ
Ε2 ΠΤΟΛΕΜΑΪΟΣ
ΣΤ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΟΥΛΑ

 ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ
Δ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
Ε1ΤΡΕΛΟΠΑΟΚΙΑ
Ε2 ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ

ΜΕΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ
Ε1+ ΣΤ ΑΛΑΝΙΑ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
ΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Ομοσπονδιακός Προπονητής ΗΑNDBALL
ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ:
Διευθυντής του 5ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας
ΜΑΓΚΟΥ ΝΑΤΑΣΑ: Γυμνάστρια του 5ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας
ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ 5ου Δημ. Σχ. Πτολεμαΐδας:
Ποτουρίδου  Ευδοξία, Βαϊράμη Αναστασία, Ζανίδου  Ντίνα, Παναγιώτα Παναγιωτίδου.




Αποτελέσματα αγώνων

ΑΠΙΘΑΝΕΣ-ΤΡΕΛΟΠΑΟΚΙΑ
2-0
ΚΕΡΑΥΝΟΙ-ΠΤΟΛΕΜΑΪΟΣ
4-2
ΑΠΙΘΑΝΕΣ -ΑΣΤΕΡΙΑ
4-3
ΣΚΟΡΠΙΟΙ-ΠΤΟΛΕΜΑΪΟΣ
1-6
ΑΛΑΝΙΑ-ΤΡΕΛΟΠΑΟΚΙΑ
9-8
ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΟΥΛΑ-ΚΕΡΑΥΝΟΙ
4-4